Adevarata valoare adaugata

Rate this post

…. se afla in lucrurile marunte, facute din tot sufletul, fara sa astepti nimic in schimb.

Onorand invitatia de a participa la un seminar de prezentare pe subiectul accesarii fondurilor europene disponibile in perioada 2014-2020 pentru IMM-uri, am ajuns cu zece minute mai devreme.

In sala destul de mica cu putin peste o suta de locuri pe scaune erau doar doua sau trei persoane.

Am scanat vizual rapid o zona in care sa ma asez confortabi si dintr-un reflex, negativ zic eu, pe care l-am dobandit in scoala, am avut tendinta sa ma asez in ultimele randuri. Nu mi-am ascultat instinctul si parca ceva ma indemna sa ocup un scaun in primele randuri, lucru pe care il fac mai mereu la seminarii. Nu ma asez chiar in primul rand dar aleg un scaun pe lateral, in randul al doilea.

Ridic pliantele asezate pe scaunul unde urma sa ma asez si le rasfoiesc cu o atentie diluata de agitatia prezentatorului care se invartea in jurul videoproiectorului pornit care trimitea o imagine destul de neclara pe panza asezata in fata salii de conferinta.

La un moment dat mi-a vent in gand sa-l ajut , dar mi-am retezat elanul imediat in gand, zicand : ” cine sunt eu sa ma ridic si sa dau indicatii unui om care sigur stie mai multe ca mine ?”

ajutor

Am stat tintuit pe scaun cateva secunde privind la omul care se chinuia sa regleze imaginea videoproiectorului si nu reusea. Se tot invartea in jurul lui ….

La un moment dat (au trecut cateva secunde bune) mi-am zis : „acum ma ridic si il intreb cu respect daca doreste sa-l ajut, indiferent ce se intampla” ….. si asa am facut. Prezentatorul mi-a zambit si chiar s-a bucurat ca ma ofer sa-l ajut. Am reglat focalizarea din videoproiector si in nici doua secunde problema lui a fost rezolvata, putea incepe prezentarea.

Ma bucur acum ca am reusit sa-mi depasesc timiditatea si teama de a ma face de ras in fata unui necunoscut din cauza ca nu eram sigur daca stiu ce am de facut.

Informatiile obtinute la seminar au fost foarte folositoare in perspectiva ideilor noi pe care vreau sa le implementez in perioada urmatoare, dar lectia pe care am primit-o referitor la frica de mine insumi a fost mult mai importanta, poate cea mai importanta lectie traita pe viu la un seminar.

Cand am povestit familiei cele intamplate ma intrebau daca nu am primit ceva bonus pentru faptul ca am dat imensul timp de doua secunde din cunostintele mele tehnice ca sa reglez un videoproiector si sa contribui astfel la bunul mers a prezentarii imaginilor pentru seminar. Interesant este ca nici nu ma gandeam la asta, eu am facut gestul acela din instinct, fara a ma astepta la vreo rasplata, si faptul ca nu am primt decat o multumire discreta si un zambet larg din partea prezentatorului au fost mai mult decat suficiente pentru mine.

Cred ca aceasta este valoarea adaugata pe care o putem adauga in jurul nostru oriunde ne aflam.

Nu trebuie sa ne asteptam la nimic in schimb. Senzatia de multumire pentru un lucru bine facut la timpul potrivit valoreaza mai mult decat toate lucrurile din lumea asta.

Am inteles mesajul acestei experiente si imi asum responsabilitatea de a fi mult mai atent la ajutorul imediat de care au nevoie oamenii din jurul meu. Nu conteaza cati bani fac sau ce primesc in schimb. Conteaza valoarea in plus pe care o adaug fiecarei secunde din viata.

 

 

Lasă un răspuns